malfatti z masłem szałwiowym

składniki:

100gr parmezanu

600gr szpinaku

1 cebula, 1 ząbek czosnku,

2 łyżki oliwy z oliwek

250 gr ricotty

450gr mąki (405)

3 jajka

sól,pieprz

Dodatkowo:

150gr masła

garść szałwi

Parmezan  rozdrabnić na tarce.
Szpinak umyć, otrząsnąć z wody, usunąć grube łodyżki, duże liście podzielić na pół. Cebulę obrać, poszatkować, ząbek czosnku zetrzeć.
Usmażyć cebulę z czosnkiem dodać szpinak, całość udusić a potem wystudzić.  
Do szpinaku dodać ricottę, połowę parmezanu, 300 g mąki oraz jajka. Zamieszać.
Dodać jeszcze 150 g mąki, 1 łyżeczkę soli i 1 czubek noża pieprzu. 
 Dwiema łyżkami formować z ciasta podłużne kluski, kłaść je na lekko wrzącą wodę i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. W dużej patelni roztopić masło i lekko je zrumienić. Szałwię umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki, włożyć je do masła na patelni, smażyć przez chwilę, aż będą chrupiące. Malfatti włożyć do masła z szałwią, potrząsnąć patelnią, żeby masło pokryło wszystkie kluski. Malfatti nałożyć na talerze, polać zrumienionym masłem z chrupiącymi listkami szałwii, posypać pozostałym parmezanem.