składniki:
100gr parmezanu
600gr szpinaku
1 cebula, 1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek
250 gr ricotty
450gr mąki (405)
3 jajka
sól,pieprz
Dodatkowo:
150gr masła
garść szałwi
Parmezan rozdrabnić na tarce.
Szpinak umyć, otrząsnąć z wody, usunąć grube łodyżki, duże liście podzielić na pół. Cebulę obrać, poszatkować, ząbek czosnku zetrzeć.
Usmażyć cebulę z czosnkiem dodać szpinak, całość udusić a potem wystudzić.
Do szpinaku dodać ricottę, połowę parmezanu, 300 g mąki oraz jajka. Zamieszać.
Dodać jeszcze 150 g mąki, 1 łyżeczkę soli i 1 czubek noża pieprzu.
Dwiema łyżkami formować z ciasta podłużne kluski, kłaść je na lekko wrzącą wodę i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. W dużej patelni roztopić masło i lekko je zrumienić. Szałwię umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki, włożyć je do masła na patelni, smażyć przez chwilę, aż będą chrupiące. Malfatti włożyć do masła z szałwią, potrząsnąć patelnią, żeby masło pokryło wszystkie kluski. Malfatti nałożyć na talerze, polać zrumienionym masłem z chrupiącymi listkami szałwii, posypać pozostałym parmezanem.