Zielone naleśniki z białym serem

dav

składniki na naleśniki:

  • 3 średnie jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g świeżego szpinaku, 50 gr liści podagrycznika można użyć sam podagrycznik
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki pasty z oregano
  • sól. pieprz

Dodatkowo do farszu:

  • 250 gr białego sera półtłustego
  • 1 żółtko
  • Dwie łyżki śmietany
  • 4 pędy kwiatowe czosnku bądź ½ ząbka
  • Sól, pieprz, ostra papryka

Sos beszamelowy

1,5 łyż masła

1,5 łyż mąki

1 szkl mleka

Sól, pieprz, gałka muszkatułowa

Ciasto:

Szpinak i podagrycznik i pędy czosnku  zmiksować z wodą a następnie połączyć z resztą składników ciasta. Zostawić na 15 min. Smażyć cienkie naleśniki

Farsz

Biały ser rozmiksować na masę. Połączyć z żółtkiem śmietaną i przyprawami.

Sos beszamelowy

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić  i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty.

Na koniec

Naleśniki posmarować serem zwinąć i ułożyć na formie do zapiekania. Przez kilka minut  potrzymać w piekarniku. Na talerz wylać i rozprowadzić sos beszamelowy na którym następnie układamy naleśniki