składniki na naleśniki:
- 3 średnie jajka
- 250 g mąki pszennej
- 50 g świeżego szpinaku, 50 gr liści podagrycznika można użyć sam podagrycznik
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki pasty z oregano
- sól. pieprz
Dodatkowo do farszu:
- 250 gr białego sera półtłustego
- 1 żółtko
- Dwie łyżki śmietany
- 4 pędy kwiatowe czosnku bądź ½ ząbka
- Sól, pieprz, ostra papryka
Sos beszamelowy
1,5 łyż masła
1,5 łyż mąki
1 szkl mleka
Sól, pieprz, gałka muszkatułowa
Ciasto:
Szpinak i podagrycznik i pędy czosnku zmiksować z wodą a następnie połączyć z resztą składników ciasta. Zostawić na 15 min. Smażyć cienkie naleśniki
Farsz
Biały ser rozmiksować na masę. Połączyć z żółtkiem śmietaną i przyprawami.
Sos beszamelowy
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty.
Na koniec
Naleśniki posmarować serem zwinąć i ułożyć na formie do zapiekania. Przez kilka minut potrzymać w piekarniku. Na talerz wylać i rozprowadzić sos beszamelowy na którym następnie układamy naleśniki